Certifikát Zdravá školní jídelna

Zdravá školní jídelna
Co je Zdravá školní jídelna - Principy projektu
Český systém školního stravování nám může závidět celý svět. Je potřeba se o něj podle toho starat a hýčkat si ho. Projekt Zdravá školní jídelna se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:
1. Vzdělaný personál
Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu
2. Informovaný strávník
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů
3. Motivující pedagog a vedení školy
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů
10 kritérií Zdravé školní jídelny
Kritérium 1:
Z pyramidy na talíř - jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2:
Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3:
Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4:
Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5:
Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6:
Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7:
Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Kritérium 8:
Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9:
Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Kritérium 10:
Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodičiVložte svůj text...