Certifikát Zdravá školní jídelna

Zdravá školní jídelna

Co je Zdravá školní jídelna - Principy projektu

Český systém školního stravování nám může závidět celý svět. Je potřeba se o něj podle toho starat a hýčkat si ho. Projekt Zdravá školní jídelna se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:

1. Vzdělaný personál

Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu

2. Informovaný strávník

Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů

3. Motivující pedagog a vedení školy

Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů

10 kritérií Zdravé školní jídelny

Kritérium 1:

Z pyramidy na talíř - jednoduché zásady správné výživy v praxi

Kritérium 2:

Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)

Kritérium 3:

Správné a bezchybné vedení spotřebního koše

Kritérium 4:

Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů

Kritérium 5:

Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka

Kritérium 6:

Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí

Kritérium 7:

Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní

Kritérium 8:

Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny

Kritérium 9:

Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí

Kritérium 10:

Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodičiVložte svůj text...